top of page
 • Wat is een CSA nu juist?
  CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van gemeenschapslandbouw. In dit model staan de landbouwer en de consument rechtstreeks in contact met elkaar. De landbouwer produceert voedsel voor en door de plaatselijke gemeenschap en stemt zijn aanbod hierop af. Deelnemers van de CSA ondersteunen de landbouwer door zijn werk te vergoeden voorafgaand aan de oogst en door af en toe mee te helpen waar nodig. Deelnemers kopen een oogstaandeel dat hen een jaar lang zal voorzien van wat het land biedt. Men deelt letterlijk in de oogst: van het één wat meer, van het ander wat minder. De landbouwer staat in voor de organisatie van het werk op het veld (zaaien, planten, onderhouden,…). Deelnemers komen zelf hun groenten van het veld halen en hebben via jaarlijkse Algemene vergadering ook inspraak in het lokale voedselproject. Meer info over het netwerk van CSA boerderijen: http://www.csa-netwerk.be/
 • Wat doet bioboer Dirk op de CSA?
  Bioboer Dirk staat in voor de organisatie, coördinatie en communicatie zodat alles op tijd gezaaid en geplant geraakt en oogstklaar gezet wordt. Dirk is ook hét aanspreekpunt bij vragen allerhande.
 • Wat wordt van mij/mijn gezin verwacht?
  Je wekelijkse aangegeven porties groentjes zelf komen oogsten! Meer moet dat niet zijn. Via nieuwsbrief en op 't veld zelf krijg je de nodige info ivm hoe te oogsten, wanneer, wat en waar. Best zelf oogstmesje, snoeischaartje, zakken of tassen meebrengen en bij regenweer laarzen voorzien. Er zijn meewerkmomenten (pompoenen binnenhalen, ajuinen oogsten, preien planten, wintergroenten binnenhalen voor de voorst...) voor wie wil. Af en toe houden we een aperitiefmomentje op 't veld waarop je wordt uitgenodigd om kennis te maken met de mede oogsters. In november houden we een evaluatie (Algemene Vergadering) van het afgelopen oogstseizoen waarop je uitgenodigd wordt om mee te denken.
 • Welk aanbod kan ik verwachten?
  Op de Hoezekouter worden seizoensgebonden biologische groenten verbouwd. Een ruim assortiment het hele jaar rond. Een mix van klassiekers en nieuwkomers. Met een overvloedige oogst in de zomermaanden (af en toe ook om in te maken) maar ook in de winter een gepast aanbod. Dit is mogelijk dankzij de teelten in de overdekte tunnel alsook overwinterende groenten op het veld. Ook mooie waaier aan vaste en eenjarige kruiden kan je er vinden in de kruidenhoek.
 • Wat zit er dan allemaal vervat in mijn abonnement?
  We streven ernaar om elke volwassene max 7porties groenten/week te laten oogsten. In de zomer lukt dit al makkelijker dan in de winter en grote droogte en hitte kan de planning ook al eens in de war sturen waardoor het aanbod kan afwijken. De porties zijn afgestemd op vegan/vegetariërs, veel groentjes dus! Voorbeeld van weekporties per volw - 1 krop sla - 1 bussel wortelen - 1 koolrabi - 1 venkel - 300 g boontjes - 5 grote tomaten - 300g paprika Of - 1 kg aardappelen - 4-5 preien - 300g raapjes - 1 rode kool - 1/2kg pastinaak - 1 bussel boerenkool - 300g spruitjes Of nog - 1 bussel radijsjes - 750g tuinboon - 1 paksoi - 250gr kerstomaatjes - 200g erwtjes/peultjes - 1 andijf - 400g warmoes
 • Kan ik ook fruit verkrijgen op de CSA?
  In hoofdzaak telen we groenten, het fruit is een extraatje. We zijn bezig met het planten van fruitbomen voor onze windsingels, dus appels en peren mag je niet onmiddellijk verwachten. Er zijn wel al frambozen, zwarte en rode bessen, jostabessen, rabarber,... We voorzien een klein aardbeienveldje, en in de tunnels kan je in de zomer enkele meloenen vinden en ook wat ananaskers (physalis). Naarmate de jaren vorderen zullen de windsingels een heel divers palet aan snoepfruit produceren.
 • Ik heb geen groene vingers, is een CSA dan wel iets voor mij?"
  Zeker! Via nieuwsbrieven krijg je geregeld een stand van zaken van de werkzaamheden op het veld én je wordt op de hoogte gebracht van de groenten die oogstklaar zijn en je krijgt er tips en info mee over hoe je best oogst, meeneemt naar huis, bewaart, .... Ook op 't veld zelf vind je groene vlagjes waar geoogst kan worden en in geval van nood... kan je altijd nog de boer op 't veld aanspreken. ;)
 • Ga ik in de winter ook groenten hebben?
  Jawel hoor! De echte wintergroenten zoals prei, spruiten, pastinaak, wortelpeterselie, wortelen, boerenkool, rode en witte kool, savooi, raapjes, rammenas, winterradijs,.. zullen niet ontbreken op ons winters veld. Maar ook in de overdekte tunnels vind je allerhande bladgewasjes zoals postelein, kervel, landkers, andijf, mosterdblad, rucola, raapsteeltjes, peterselie,... in elk geval genoeg om in een lekker winters slaatje te voorzien!
 • Kan ik dan niet beter één abonnement nemen voor mijn gezin?
  De porties zijn afgestemd op het groentegebruik van een volwassen persoon die elke dag een gezonde portie groenten nuttigt. Eten jullie echt weinig groenten, dan moedigen we je aan om meer groenten te eten! ;-) Heb je zelf ook een kleine moestuin, krijg je van een moestuinier in de familie op regelmatige basis groenten,... dan kan je overwegen om niet voor elk gezinslid in te schrijven. We vragen wel om de porties niet te overschrijden.
 • Dat is een grote som geld, kan ik dit in schijven betalen?
  Bedragen boven de €1000 kunnen in schijven worden betaald. Dan betaal je op 31 maart, 31 juni, 31 september en 31 december een kwart van het totaalbedrag via een vaste bankopdracht.
 • Wat als ik op vakantie ben en niet kan komen oogsten?
  Kan je een week niet komen, dan kan je de week daaropvolgend, of eraan voorafgaand gerust wat meer groenten meenemen. Ben je voor langere tijd op reis, dan kan je jouw oogstaandeel tijdelijk doorgeven aan een famililied, buur of kennis. Laat dit wel op tijd weten en bezorg de 'vakantie-oogsters' voldoende info en de laatste nieuwsbrief.
bottom of page